Klassisk musik

mozartI min utbildning ingår musikhistoria, och när det blev dags för oss att skriva ett arbete om en historisk musikprofil visste jag precis vem jag skulle välja. Jag lyssnar inte så ofta på klassisk musik, men ibland händer det. Det beror ofta på vilket humör jag är på, och någon gång ibland känner jag verkligen för att bara slappna av till klassisk musik. Beethoven är min stora favorit vad gäller klassiskt, och det var också honom jag valde att skriva arbetet om.

Jag vet egentligen inte vad det är med just Beethoven som får mig att uppskatta honom mer än någon annan, men kanske är det just det att han levde så mycket i musiken. Hans hörsel började försämras redan i tjugoårsåldern, men han fortsatte att komponera och dirigera även när han hade blivit helt döv. Jag är så imponerad över att man kan känna känslan i musiken trots att man inte hör den. Han måste ha hört den i sitt huvud, och genom sin otroliga talang kunde han överföra det till verklighet och uppnå fantastiska resultat trots att han inte själv kunde höra hur det blev.

Man kan också förstå frustrationen i det här, och han övervägde till och med att begå självmord på grund av att han inte längre kunde höra. Det finns en väl styrkt berättelse som säger att han efter premiären av sin nionde symfoni vände sig om för att se de stormande applåderna från publiken och började gråta när han inte kunde höra något. Min favorit är Für Elise som är ett alldeles fantastiskt vackert stycke!

Ronja

View more posts from this author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *